Kunskapsfrämjandet Ville Vessla

Nu startar en ny artikelserie hos Ville vessla. Några gånger varje vecka kommer Ville vessla informera om mer eller mindre kända saker.
Först på tur är den aldrig bemannade rymdfärjan Buran som konstruerades1973 och flögs för första gången 1988.
Buran betyder snöstorm på ryska. Buran var en rysk/ sovjetisk rymdfärja. Testerna och provflygningarna slutade 1993.


Den enda flygningen med Buran genomfördes obemannad och skedde 15 November 1988. Rymdfärjan flög två varv runt jorden och genomförde sedan en automatisk landning med stor precision. En ytterligare flygning planerades och försenades till slutet av 1991 men genomfördes aldrig. Enligt uppgift av doktor Oleg Jakovlev från Sovjetunionens Vetenskapsakademi under en utställning i Stockholm sommaren 1991 var den första planerade bemannade uppskjutningen satt till andra halvan av 1992 om flygningen i slutet på 1991 lyckades. Men när Augustikuppen i Moskva genomfördes mot Gorbatjov ledde det till akut ekonomisk kris för den sovjetiska vetenskapsakademin och dess rymdforskning. Del av Burman-programmet var flygplanet AN- 225 som skulle flytta rymdfärjan. Efter Sovjetunionens upplösning tillhörde flygplanet Ukraina.

Totalt var det planerat med sex rymdfärjor av Buran-typ av vilken minst en byggdes färdig. En annan var nästan färdig när programmet sanerades på budgetmedel och sedan helt avslutades för att skrotas. Enligt uppgift skall det ha funnits sex färdigbyggda sovjetiska rymdfärjor av Buran-typ. Det finns dock inga säkra uppgifter på det och vid senare tillfällen har det visat sig att bara en (Buran själv) var färdigbyggd och att en andra farkost var nästan färdigbyggd.

Den 12 Maj 2002 kollapsade taket på den hangar där Buran stod uppställd varvid Buran totalförstördes. I hangaren fanns även en fullskalig modell av den Energia-raket som Buran red på till omloppsbana 1988. Denna förstördes också. I takraset omkom 8 personer.


Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Buran


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0